Tervetuloa kuvasivuilleni!

Heips! Nimeni on Tapio Sippola, olen iältäni 72v, ja alkuperäiseltä ammatiltani puhelinasentaja. Tuo työnimi muuttui myöhemmin tietoliikenneasentajaksi. Työurani kesti 38 vuotta, 1 kuukautta ja 26 päivää, ja tuosta ajasta viimeiset noin 2,5 vuotta toimin tuotannonohjaajana. Vuosien myötä myös työnantajan nimi vaihtui useaan kertaan ja omistajakin ainakin kaksi kertaa, alkaen Posti ja Lennätinlaitoksesta ja päätyen lopulta viimeisen yrityskaupan sekä kilpailuviraston hyväksynnän jälkeen 01.01.2008 lähtien Relacom Finland Oy:ksi.

Tuo työurani päättyi "tuotannollisista ja taloudellisista syistä" 05.04.2008. Työkaverini sekä oman työpöytäni kävin "hyvästelemässä" 07.04.2008, ja samalla luovutin pois työvälineeni ja firman avaimet. Siinäpä tulikin sitten kerralla valtava muutos normaaleihin päivärutiineihin. Sitten vihdoinkin 500:n maksetun ansiopäivärahan ja 681:n maksetun lisäpäivärahan jälkeen putosi postiluukustamme myönteinen päätös vanhuuseläkkeeseen 01.06.2013 alkaen. Olen siis nykyään ihan virallisesti eläkeläinen.

Ajatuksen näiden kuvasivujeni tekemisestä sain alunperin loppuvuodesta 2005. Selaillessani pitkästä aikaa vanhoja valokuviani huomasin, että suuresta osasta kuvia oli alkanut värit lähteä, ja osasta diakuviakin oli jo tullut lähes täysin punaisia, eli käyttökelvottomia. Kuvat täytyisi siis saada talteen vaikkapa digitaaliseen muotoon. Niinpä tammikuussa 2006 marssin kauppaan ja ostin skannerin ihan tätä kuvien tallennushommaa varten. Siinä sitten kuvia skannaillessa juolahti uudelleen mieleeni, että kun kuvani kerran tulevat digitaaliseen muotoon, niin silloinhan niitä voisi todellakin näyttää myös netissä. Ja koska olen aina halunnut tehdä kaiken mahdollisen itse, aloin pohtia sivunteon "mystiikkaa" hieman syvällisemmin tutkiskellen alan kirjallisuutta, sekä yrittäen selvitellä muiden netissä olevien sivujen koodien salaisuuksia. Näiden sivujeni ei ole tarkoitus olla näyttävät ja täynnä kaikkia "koristeita", mitä nettisivuilla yleensä tapaa olla, vaan tarkoituksenani oli saada aikaan hyvin toimivat ja yksinkertaiset sivut näiden kuvieni näyttöä varten. Asiaa oman aikani pyöriteltyäni ja pohdiskeltuani päädyin sitten tähän kokeiluun XHTML-koodilla ja tyylisivuilla, jotta selviäisin mahdollisimman vähällä merkkauksen määrällä. Lopulta 02.11.2006 siirsin sivuston ensi kerran palvelimelle.

Jos käytät Internet Explorer selainta, varmista että selainversiosi on vähintään IE8 tai uudempi, joka on oletusasetuksissaan ja tekstin koon asetuksena on normaali. Lisäinfoa selaimista ja sivuistani löytyy täältäTuo sivujen näkyvyys eri selaimilla on aika vaikea asia, sillä lähes jokainen selain näyttää käsittelevän sivuja edelleen hieman eri tavalla. Kun kuvapuoli ja sijoittelu alkaa olla jo aika hyvin kohdillaan, niin ongelmaa on edelleen kirjasinten eli fonttien kanssa. Kun aikoinaan kehittelin tämän nykyisen version näistä sivuistani tein myös testejä eri selaimilla (kuten IE, Firefox, Safari, Opera, Konqueror jne.) sekä Windows että Linux alustoilla, ja sainkin aikaan kohtuullisen näkyvyyden noilla kaikilla. Eniten päänvaivaa aiheutti silloin IE6. Siitä lähtien olen tyytynyt vertailemaan päivityksiäni vain IE:n ja Firefoxin kesken. IE8:n tulon myötä tekstit asettuivat sitten silläkin kohdalleen, ja kaikki alkoi näyttää jo varsin hyvältä.

No nyt sitten helmikuun lopulla vertailin sivujani molemmilla koneillani ja huomasin lieviä eroja tekstien näytössä IE:n ja Firefoxin välillä, käyttöjärjestelmästä ja selainversiosta riippuen. Tein muutamia pienehköjä muutoksia, ja koskapa olin jo kloonannut Win7:n kaikille vanhoille levyilleni XP:n tilalle, päivitin yhdelle SP1:n, ja kokeeksi IE8:n suoraan versioon IE11, kun väliversioita ei näytä enää ainakaan kovin helposti saavan. Jonkinlainen yllätys oli, että Win7/SP1/IE11 ei suoriutunut puhtain paperein CSS3:lla toteutetuista varjoista, kun taas Win8/IE10 piirteli nuo varjot ongelmitta. Noita CSS3-varjojahan IE8 ei tue lainkaan. Poistin ongelmalliset varjot, mutta jätin käyttöön ne joista IE11 suoriutui kunnialla. Tuon innoittamana imuroin 01.03.2017 tuolle samaiselle levylle Google Cromen, Operan, sekä Safarin tuoreimmat versiot ja kokeilin niilläkin. Cromella ja Operalla tekstit paikoittain pidentyivät aiheuttaen rivien viimeisen sanan hyppäämisen seuraavalle riville, ja siten sanojen välin pidentymisen alkuperäisellä rivillä. Safari taas näyttää tekstin kuten IE8, IE10, IE11 sekä Firefox, mutta katkaisee tekstissä olevan "linkkilaatikon" heti linkin viimeisen kirjaimen jälkeen, jos linkin sana laatikoineen on rivillään viimeisenä. Sen sain helposti pienellä poppakonstilla korjattua. Nuo sanojen välit sensijaan on jo varsin työläs juttu. Noita tekstirivejä sivuillani on aika paljon, eikä sanojen järjestystä rivillä voi tekstin kärsimättä vaihdella. Onnekseni niitä todella hassunnäköisiä rivejä ei ole mahdottoman paljon.

Kun käytössäni olevista viidestä selaimesta kolme näyttää sivustoni kokoonpanon parin pienen muutoksen jälkeen samalla lailla, ja juuri niinkuin olen niiden ajatellutkin näkyvän, niin enpä aio tehdä asialle ainakaan kerralla mitään. Olen valinnut sivuilleni varsin yleiset kirjasimet, Verdana ja Arial. Molemmat ovat yli 99,5-prosenttisesti yhteensopivia Windows-, ja noin 99-prosenttisesti Mac-järjestelmien kanssa, joten eihän tässä pitäisi olla mitään sellaista, mistä nykyselaimet eivät selviäisi ongelmitta.

Tokihan tuo rivien tasaus molempiin reunoihin aiheuttaa erilaisuutta sanojen väleissä, mutta jos nuo sanojen välit riveillä alkavat hipoa näytöllä jopa kymmentä milliä, niin kyse on silloin jo muusta kuin tekstien molempien reunojen tasauksesta. Näissä vajaamittaisissa riveissä nuo sanojen välit ovat nähtävissä oikein.

Kuitenkin omana suosituksena sanoisin, että käytätpä nyt mitä selainta tahansa, sen tulee olla oletusasetuksissaan. Ja jos näkyy ylipitkiä sanojen välejä, niihin kannattaa suhtautua vaikkapa lievällä huumorilla, teksti on niistä huolimatta kuitenkin luettavissa. Sitten on se minusta paras vaihtoehto jota itse käytän. Käyttöjärjestelmänä Linux ja selaimena Mozilla Firefox. Lopuksi vielä, en tehnyt sivujani mobiililaitteilla katseltaviksi, joten ne eivät varmaankaan niillä toimi.
.

Niitä kuviahan täällä on. Oikeastaan tämä on eräänlainen kuvakertomus motoristielämästäni ihan sieltä alusta lähtien tähänpäivään. Pääpaino on tietenkin moottoripyöräkilpailuissa ja niiden ohessa tapahtuneissa asioissa. Kuvat esittävät pääasiassa itseäni erilaisissa ajotilanteissa. Mukana on myös jonkinverran ei-ajokuvia, kuten esimerkiksi aikoinaan omistamiani pyöriä. Jokaisen kuvan alta löytyy myöskin jonkinlainen kuvaan liittyvä "tarina". Kuvat ovat pääasiassa moottoripyöräkilpailuissa yleensäkin kuvia ottaneiden otoksia tai sitten ne ovat vaimoni, siis silloin vielä senaikaisen tyttöystäväni, ottamia. Mukana on myös joitakin netistä "anastamiani" kuvia korvaamassa puuttuvia kuvia omista laitteistani. Jos joku löytää kuviansa sivuiltani, pyydän kohteliaimmin ottamaan yhteyttä neuvonpitoa varten ennen "raastupaan menoa", sekä myös mahdollisista kuvasivuillani olevista asioihin ja tietoihin liittyvistä virheistä toivon ilmoitusta sähköpostiini oikaisua varten. Sen osoite on: sippolantapsa(ät)gmail.com. Varsin moni asia näillä sivuillani perustuu hyvin pitkälti omiin muistikuviini, eivätkä näinollen välttämättä ole sitä ihan ehdottoman "oikeaa totuutta".

Jos joku ihan ehdottomasti haluaa julkaista joitakin kuvistani jossain muualla, niin kyllä sekin käy. Haluan kuitenkin kuvien lähteen tulevan mainituksi seuraavanlaisella maininnalla: Tapio Sippolan muistojen albumista.

Toivottavasti viihdyt kuvakertomukseni parissa.

Kouvolassa 16.03.2014. Tapio "Sipi" Sippola.

26.09.2023. Sivuilla on nähtävillä 786 kuvaa.
Ensimmäisiä Katupyöriä Kilpailukuvia Lehtileikkeitä Honda Benly Aprilia Pegaso Aivan muuta